sâmbătă, 23 iunie 2007

TURUL ROMANIEI 2007 / VASILE SELEJAN / INTERVIU: "Romanii au sanse!"

Vasile Selejan (in stanga), alaturi de Catalin Cirnu
Vasile Selejan (in dreapta) a intermediat, in bulgara, dialogul ziaristilor cu Pavel Sumanov, castigatorul Micii Bucle in 2006

Vasile Selejan (in stanga), alaturi de primarul din Avrig
Si cu Tudi Oprea, inaintea startului in etapa de pe Transfagarasan
Alaturi de ceilalti oficiali ai FRCT: Stefan Sipos, directorul cursei, si Ion Badea, presedintele Federatiei
Alaturi de Valeriu Andoniu
Si de Bogdan Ionut Floares
Inaintea startului in circuitul de la Curtea de Arges
Text si foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

CONTINUITATE Vasile Selejan (in centru) organizeaza pentru a 11-a oara Mica Bucla, competitie la care a participat si ca sportiv. Seful FRCT crede ca rezultatele de la CN le-au dat curaj rutierilor nostri pentru Mica Bucla.

Responsabil cu organizarea Micii Bucle, in calitate de secretar general al Federatiei Romane de Ciclism si Triatlon, Vasile Selejan viseaza ca intrecerea sa intre candva in calendarul UCI. Ar fi insa nevoie de un buget de trei ori mai mare.

Am inteles ca dintre echipele care si-au anuntat initial participarea, unele nu onoreaza Mica Bucla.

Da, sunt cateva tari care nu participa, insa acest fapt nu ne ingrijoreaza, deoarece raman suficiente pentru ca disputa sa fie animata. Olandezii, de pilda, n-au gasit bilete. Albanezii si turcii au avut probleme cu viza. In schimb, au venit bulgarii si ucrainenii.

La prezentarea Turului ati numit cativa dintre romanii care ar avea sanse sa castige cursa. Petrache, Manu...

Acum, dupa Campionatele Nationale, eu zic ca sunt mai multi. Frunzeanu, Madaras. Au mers bine si cred ca au sanse reale. Prin victoria unui roman ar avea de castigat intreg ciclismul de la noi.

Vremea se anunta capricioasa in aceste zile, cu furtuni si canicula. Ati luat masuri in acest sens?

Noi suntem pregatiti si pentru asta. Daca se isca o furtuna, putem sa neutralizam cursa si sa-i adapostim pe sportivi.

Botosaniul va oferi premii de 200 de milioane

Care este secretul supravietuirii Turului Romaniei in conditiile in care din punct de vedere financiar ciclismul nu se compara cu fotbalul, de pilda?

Secretul este ca muncim ca niste nebuni, fiind sase oameni la Federatie. Cei care vor veni dupa noi, peste ani, vor numara editiile si vor spune: "Uite ca s-au facut si atunci". Cand Romania va fi cu adevarat in lumea civilizata, Turul va fi cu totul altceva.

Ce-i lipseste acum?

In primul rand, banii. Pentru a fi inscris in calendarul UCI, ar trebui asigurate premii la primii 20 in fiecare zi. Ne-ar trebui intre 300 si 400 de mii de euro pentru organizare. Acum il facem cu o suta. Marele castig este parteneriatul cu Dacia Renault, care ne-a oferit 40 de masini pentru oficialii si persoanele care insotesc ciclistii. Avem protocoale semnate cu politia, cu serviciul de ambulanta. Vor fi 3.000 de oameni de ordine pe traseu. Exista sprijinul factorilor locali. La Botosani, din cate am aflat, Primaria va da premii in valoare de 100 de milioane de lei, iar cateva firme inca pe atat. Fara aceste gesturi, Turul Romaniei ar fi disparut de mult.

DECLARATIE

"In Franta, Turul nu e organizat de Federatie, ci de o firma specializata. Ea se ocupa de cazare, de pilda. Iar Federatia primeste o parte din castig. In Romania, totul cade in sarcina noastra"

Vasile Selejan, secretar general FRCT